Hoe kies je de juiste sterkte voor leesbrillen?

Een kant‑en‑klare leesbril is voor veel mensen de eerste bril die ze aanschaffen op het moment dat ze minder goed kunnen lezen. Lees hier hoe je de juiste kiest.

Wat is het verschil tussen kant‑en‑klare leesbrillen en brillen op sterkte?

Rond de leeftijd van 40 krijgen veel mensen last van ouderdomsverziendheid. Het wordt dan moeilijker om te lezen en dingen dichtbij scherp te zien.

Kant‑en‑klare leesbrillen bieden een oplossing. Deze brillen hebben dezelfde sterkte voor beide ogen en werken in feite als vergrootglazen. De randen zijn dun, het dikkere midden vergroot de tekst. Kant‑en‑klare leesbrillen helpen bij het lezen, maar ze zijn niet bedoeld om zichtproblemen duurzaam te corrigeren.

Brillen op sterkte

Brillen op sterkte daarentegen, zijn speciaal voor jouw ogen gemaakt. Ze bieden precies de correctie die jij nodig hebt en kunnen bijvoorbeeld ook helpen bij astigmatisme (cilinder) – een afwijkende kromming van het hoornvlies waardoor beelden vervormen.

In tegenstelling tot kant‑en‑klare leesbrillen, kunnen brillen op sterkte glazen met verschillende sterktes hebben. Dat is een belangrijk stukje maatwerk, want mensen hebben zelden dezelfde sterkte nodig voor beide ogen.

Als je merkt dat je zicht verandert, is het echt beter om naar een opticien te gaan. Dan ben je zeker van de beste correctie aangezien de oogmeting bepaalt welke sterkte je nodig hebt.

https://images.ctfassets.net/4p0pr2kd6ht8/3u685cxqOvS0vkImH8YBWe/6fd1510e67a525a0f621e03771cfe19c/quote-marks.png

Farah Amara

Optometrist bij Specsavers

Kant‑en‑klare leesbrillen kunnen je een idee geven welke correctie je nodig hebt, maar ze zijn over het algemeen geen duurzame oplossing.

Hoe bepaal je welke kant‑en‑klare leesbril voor jou de juiste is?

Er zijn verschillende manieren om de juiste kant‑en‑klare leesbril te kiezen.

Probeer kant‑en‑klare leesbrillen bij de drogist of supermarkt

Kant‑en‑klare leesbrillen zijn overal te koop, wat het makkelijk maakt om een passende voor jou te vinden. Ga gewoon naar een tankstation, drogist of supermarkt in de buurt en neem een boek mee. Probeer verschillende brillen en stap weer naar buiten met de bril die het best voldoet. Klaar.

Heel simpel, maar niet per se goed voor je ogen. Zonder een grondige oogmeting weet je niet welke sterkte voor jou het beste is. Een bril die niet perfect op jouw behoefte is afgestemd, kan je opzadelen met vermoeide ogen, hoofdpijn en ander ongemak.

Hier krijg je ook geen onderzoek naar de gezondheid van je ogen en specialistisch advies over de beste zichtoplossing voor jou.

Doe een online leesmeting

Een andere doe‑het‑zelfmethode is gebruikmaken van een van de vele online oogmetingen. Online metingen zijn handig, maar ze kunnen oogcondities of de oorzaak van een verandering in je zicht niet nauwkeurig vaststellen. Ze zijn niet echt aan te raden voor zoiets belangrijks als het kiezen van je nieuwe bril.

Laat een oogmeting doen door de opticien

Wil je zeker zijn van je zaak, ga dan naar je opticien voor een oogmeting. Dan krijg je een bril voorgeschreven die het meeste comfort biedt en je zichtprobleem optimaal corrigeert. Ook kun je hier een ooggezondheidsonderzoek laten doen zodat je weet hoe het met de gezondheid van je ogen is gesteld.

Een oogmeting garandeert de juiste sterkte voor je bril. Neem bijvoorbeeld presbyopie, ofwel ouderdomsverziendheid. Dat hoort waarschijnlijk simpelweg bij je leeftijd, maar zonder een oogmeting weet je niet of er misschien meer aan de hand is.

Boek nu een oogmeting

Kun je beginnen met een kant‑en‑klare leesbril?

Daar kun je natuurlijk voor kiezen. Maar of je nu een kant‑en‑klare leesbril wilt kopen of een bril op sterkte, het is altijd verstandig om even naar een opticien te gaan voor een oogmeting. Ook als je een kant‑en‑klare leesbril hebt gevonden die je probleem lijkt op te lossen. Zonder een oogmeting weet je niet zeker of deze wel optimaal is voor jouw zicht.

Welke sterkte heb je nodig?

Er is maar één manier om de optimale sterkte van je kant‑en‑klare leesbril te bepalen: laat een oogmeting doen. Als je pas sinds kort een bril nodig hebt voor het lezen, zal de sterkte waarschijnlijk laag zijn, ergens tussen +0.75 en +1.50.

Maar nogmaals, een oogmeting is aan te raden. Je zicht verandert en je gaat voor het eerst een bril dragen. Dit is een goed moment om je ogen en ooggezondheid te controleren.

Een lage brilsterkte

Hoe beïnvloedt je leeftijd de sterkte van je kant‑en‑klare leesbril?

Presbyopie begint meestal in je vroege tot midden veertiger jaren en blijft verslechteren tot ongeveer 65 jaar.

Meestal ligt de sterkte van je eerste kant‑en‑klare leesbril rond de +0.75 tot +1.00. Als vijftiger zul je een correctie van +1.50 tot +2.00 nodig hebben en als zestiger tussen +2.00 en +2.25.

Het is onmogelijk om dit precies te voorspellen. De beste aanpak is om regelmatig (elke twee jaar) een oogmeting te laten doen. Zo weet je op elke leeftijd wat je nodig hebt om goed te blijven zien en je ogen gezond te houden.

https://images.ctfassets.net/4p0pr2kd6ht8/2jaD60TAukpp1KBFiAHg90/3e768ba1c46c837b455faed9a656e4bf/NL.jpeg

Farah Amara

Optometrist bij Specsavers

Farah Amara is een ervaren optometrist, afgestudeerd in 2018 aan de Hogeschool van Utrecht. Met ruim vijf jaar ervaring bij Specsavers als Clinical Performance Consultant en een achtergrond in zowel optiek als het ziekenhuis, combineert zij klinische expertise met een passie voor oogzorg.

Dit vind je misschien ook interessant

  • Herken de signalen van slechter zicht

    Iedereen ervaart slechter zicht op een andere manier. Toch zijn er een aantal veelvoorkomende klachten die je kunt herkennen

    Lees meer
  • Wanneer ben je toe aan je eerste bril?

    De beslissing om je eerste bril te nemen wordt vaak gemaakt na een van deze ervaringen: Hoe weet je wanneer het tijd is voor je eerste bril?

    Lees meer
  • Hoe kies je de juiste sterkte voor je leesbril?

    Leesbrillen zijn voor velen de eerste ervaring met een oogcorrectie. Leer hoe je de juiste leesbril kiest.

    Lees meer