Belastingvoordeel

bij aanschaf hoortoestel zonder vergoeding, of als u een deel zelf betaalt

Sinds 1 januari 2013 is het prijskaartje van een hoortoestel, de eigen bijdrage die u daarvoor betaalt, als u voor vergoeding via uw basis verzekering in aanmerking komt. U kunt ook kiezen voor een hoortoestel waarbij u een gedeelte tot de gehele aanschafprijs zelf betaalt: u koopt dan een hoortoestel zonder zorgverzekering. U wilt uw keuze bijvoorbeeld volledig zelf bepalen en niet beperkt worden door het Hoorhulpmiddelen Protocol.

Belastingvoordeel

Wilt u een hoortoestel aanschaffen zonder vergoeding, of gaat u een deel zelf betalen? Dan is het mogelijk dat u (een deel van) dat bedrag mag aftrekken van de belasting. U mag alleen dat (deel van het) bedrag aftrekken wat u zelf betaalt. U mag geen belasting aftrekken over het (deel van het) bedrag dat door de zorgverzekeraar wordt vergoed, of over uw verplichte eigen risico of eigen bijdrage. U mag dus belasting aftrekken wanneer:

 1. De meerprijs is ontstaan omdat u een duurder toestel wilde hebben, u betaalt deze meerprijs zelf (alleen verzekerden van Menzis, Azivo, Ander Zorg of Hema).
 2. De meerprijs is ontstaan omdat u een duurder toestel wilde hebben, u betaalt het gehele bedrag zelf.

Heeft u voldaan aan één van beide voorwaarden en zelf een (deel van het) bedrag betaald omdat uw zorgverzekeraar dit niet vergoedde? Dan mag u dit aftrekken van de belasting, mits aan het drempelbedrag wordt voldaan.

Drempelbedrag

U mag alleen het deel van de uitgaven aftrekken, dat boven een bepaalde drempel uitkomt. Het drempelbedrag voor specifieke zorgkosten in 2016 is afhankelijk van uw inkomen, en of u een fiscale partner heeft.

Zonder fiscale partner

 • Inkomen tussen € 0 - € 7.563: € 128.
 • Inkomen tussen € 7.563 - € 40.175: 1,65% van het drempelinkomen.
 • Inkomen boven € 40.175: € 662 + 5,75% van het bedrag boven € 40.175

Met fiscale partner

 • Gezamenlijk inkomen tussen € 0 - € 15.126: € 256.
 • Gezamenlijk inkomen tussen € 15.126 - € 40.175: 1,65% van het drempelinkomen.
 • Inkomen boven € 40.175: € 662 + 5,75% van het bedrag boven € 40.175

Voorbeeldsituaties

De belastingdienst noemt twee voorbeeldsituaties waarop de zorgkosten (hulpmiddelen) aftrekbaar zijn:

 1. Voorbeeld: U betaalt een meerprijs
  U moet een gehoorapparaat aanschaffen. Volgens de voorwaarden van uw verzekering mogen de kosten van dat apparaat maximaal € 3.200 zijn. Daarvan moet u zelf een verplichte eigen bijdrage betalen van 25%. Het apparaat past echter slecht en zit niet prettig. Een apparaat van € 4.000 past u wel goed. U besluit om dat duurdere gehoorapparaat te kopen. Van uw verzekeringsmaatschappij krijgt u volgens de polisvoorwaarden € 2.600 vergoed. U betaalt zelf € 1.400.

  Het bedrag van € 1.400 mag u niet volledig aftrekken. U moet namelijk nog rekening houden met uw verplichte eigen bijdrage. Uw verplichte eigen bijdrage is 25% van € 4.000 is € 1.000. U mag dan € 4.000 - € 2.600 (vergoeding verzekeraar) - € 1.000 (verplichte eigen bijdrage) = € 400 als kosten van een gehoorapparaat aftrekken.

  Moest u de kosten van een gehoorapparaat helemaal zelf betalen, omdat u niet voor een vergoeding in aanmerking kwam? Dan mag u alle kosten in aftrek brengen.
   
 2. Voorbeeld: U betaalt alles zelf
  U moet een gehoorapparaat aanschaffen. Volgens de voorwaarden van uw verzekering moet u een apparaat kiezen uit categorie 2. Het apparaat past echter slecht, en zit niet prettig. Een apparaat uit categorie 3 past u wel goed. U besluit om dat duurdere gehoorapparaat te kopen. Van uw verzekeringsmaatschappij krijgt u niets vergoed omdat u een apparaat uit een andere categorie neemt. U betaalt zelf voor dit gehoorapparaat € 1.600. U mag dan € 1.600 als kosten van een gehoorapparaat aftrekken bij de hulpmiddelen.