Wat is tinnitus?

Geluid horen dat er niet is
Vrouw die last heeft van tinnitus.

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders hebben last van oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd. Dat aantal neemt de laatste jaren toe, vooral onder jongeren. Als u vaak in een omgeving bent met veel lawaai, zijn oordopjes op maat wellicht een goede oplossing. Deze oordopjes kunt u op maat laten maken bij uw audicien.

Wat is tinnitus?

Tinnitus kent allerlei vormen: een ruis, een piep, gebrom of een ander geluid. Het kan heel licht zijn of juist allesoverheersend. Soms afwisselend, maar er zijn ook mensen die er continu (dag en nacht) last van hebben. Wanneer u tinnitus hebt, hoort u geluid dat er in werkelijkheid niet is. Voor mensen die tinnitus niet hebben, is het vaak moeilijk voor te stellen wat het precies is en welke impact het heeft.

Oorzaken van tinnitus

Er zijn diverse factoren die tinnitus kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld lawaai dat zich voordoet op de werkplek, bij festivals of bij concerten. Als u geen gehoorbescherming draagt, loopt u dus risico. Tinnitus kan ook ontstaan bij allerlei gehooraandoeningen, zoals een oorontsteking. Er zijn maar weinig mensen die weten dat stress en bepaalde medicijnen tinnitus kunnen veroorzaken. Ook kan tinnitus een symptoom zijn van andere ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Mensen met slechthorendheid kunnen last hebben van tinnitus, maar ook zonder gehoorverlies kan het zich voordoen. Bij de meeste mensen met tinnitus kan de oorzaak echter niet worden vastgesteld.

Hinderlijke gevolgen

Niet alle mensen die een piep of een ander geluid horen, ondervinden daar hinder van. Maar het kan ook grote gevolgen hebben, zoals concentratie- en slaapproblemen en depressies. Mensen kunnen zich flink beperkt voelen in hun dagelijkse bezigheden. Bij sommige mensen leidt het zelfs tot psychosociale problemen en is het zo erg dat ze niet meer aan werken, slapen of een normaal leven toekomen.

Heb ik tinnitus?

Als u last hebt van klachten, kunt u het beste zo snel mogelijk uw huisarts raadplegen. Die kan u doorverwijzen naar de KNO-arts. Deze kan vervolgens een diagnose stellen op basis van diverse testen en onderzoeken.

Tinnitus is meestal niet te genezen

Belangrijk is om te realiseren dat tinnitus meestal niet te genezen is, maar u kunt er wel hulp bij krijgen. Er zijn diverse instanties die u kunnen adviseren en helpen. Zo zijn er therapieĆ«n en trainingen die u helpen om beter om te gaan met tinnitus en het te accepteren. Soms wordt er medicatie voorgeschreven om angst- en depressieve gevoelens te beĆÆnvloeden. Afleiding en ontspanning helpen vaak om de tinnitus draaglijker te maken. Zo kunnen spanning, alcohol en roken juist de klachten verergeren. Als iemand al gehoorverlies heeft en ook last heeft van tinnitus, kan een hoortoestel soms wat helpen.

U bent niet alleen!

Hoort u ook een constante piep, suis of fluit? En merkt u hoe moeilijk het is om hier mee om te gaan? U bent niet de enige. Lotgenoten zetten zich samen met Stichting Hoormij in voor andere mensen met tinnitus. Tijdens de Week van het Oorsuizen zijn er elke dag informatiebijeenkomsten in het land, waar zij samen met medici voorlichting geven en kennis delen. Kijk voor meer informatie en om in contact te komen met lotgenoten op www.stichtinghoormij.nl