Oorsmeer lijkt misschien smerig, maar het heeft een belangrijke functie binnen de gehoorgang. Het oorsmeer vormt een beschermlaagje voor de kwetsbare huid in de gehoorgang en vangt het stofjes en vuil op  en dient als afweer tegen schimmels en bacteriën. Bovendien beschermt oorsmeer de huid in de gehoorgang tegen uitdroging. Oorsmeer is dus essentieel voor gezonde oren.

Heeft u last van een verstopt oor of gehoorverlies? Een oorsmeerprop kan hiervan de oorzaak zijn. Uw huisarts kan de oorsmeerprop verwijderen door uw oor uit te spuiten. Met het spoelen van de oren komt de oorsmeerprop vanzelf naar buiten. Mocht uw huisarts u niet verder kunnen helpen, zal deze u doorverwijzen naar Keel- Neus -en Oorarts (KNO-arts). Wij raden sterk af om de oorsmeerprop zelf te verwijderen als u geen getrainde professional bent.  

Hoortoestellen en oorsmeer

Het gebruik van een hoortoestel zorgt vaak voor een toenemende oorsmeerproductie. Dit komt omdat bij het dragen van een hoortoestel een oorstukje in de gehoorgang moet worden gedaan om uw gehoorgang af te sluiten.

Door het dagelijks plaatsen van het noodzakelijke oorstukje worden kliertjes in de gehoorgang aangezet om meer oorsmeer te produceren en duwt u mogelijk het reeds geproduceerde oorsmeer dieper de gehoorgang in. Door een te veel aan oorsmeer zou het hoortoestel kunnen gaan 'rondzingen'. Na verloop van tijd zou er ook een oorprop kunnen ontstaan waardoor uw oren verstopt raken.  

Het juiste gebruik van een wattenstaafje

Wilt u een wattenstaafje gebruiken om uw oren schoon te maken? Let dan op dat u alleen het oorsmeer verwijdert dat zichtbaar is in de opening van uw gehoorgang. Het watje van de wattenstaaf moet altijd in zijn geheel zichtbaar blijven. Als u dieper met het wattenstaafje het oor in gaat, kunt u de gevoelige en kwetsbare huid van uw gehoorgang beschadigen. Bovendien bestaat dan de kans dat u het oorsmeer dieper de gehoorgang in drukt waardoor er mogelijk een oorprop ontstaat.  

Gebruik GEEN willekeurige spullen zoals haarspelden pennen, paperclips, tandenstokers of lucifers. Dat is gevaarlijk (en onhygiënisch). De binnenkant van uw oor is kwetsbaar. Wees dus altijd voorzichtig en gebruik alleen een wattenstaafje zonder te diep te gaan.  

Houdt uw gehoor in het vizier

Heeft u zelfs maar lichte twijfel over uw gehoor? Het is verstandig om professioneel advies in te winnen. Bijna iedereen krijgt op een zekere leeftijd met gehoorverlies te maken, maar dat hoeft geen negatieve invloed op uw leven te hebben. Bij Specsavers weten we hoe essentieel een goed gehoor is. Onze uitgebreide gehoortesten zijn daarom altijd gratis en geheel vrijblijvend, u bent van harte welkom!