Een gehoorgangontsteking is een ontsteking van de huid van uw gehoorgang en wordt ook wel ‘zwemmersoor’ genoemd.

Veel voorkomende symptomen van een gehoorgangontsteking zijn bijvoorbeeld jeuk in het oor, huidschilfers in het oor, rode (en licht gezwollen) gehoorgang of een dicht oor, wat kan leiden tot een verminderd gehoor.

Oorzaken gehoorgangontsteking

Er zijn verschillende oorzaken die uw kans op gehoorgangontsteking vergroten:

Oorsmeer heeft een beschermende functie. Als men in het oor peutert (bijvoorbeeld met een wattenstaafje), wordt oorsmeer vaak per ongeluk dieper in het oor geduwd. In het oor peuteren kan daarnaast wondjes veroorzaken. Ook dat verhoogt de kans op een ontstoken oor.

Als u zwemt zonder oordopjes te gebruiken, zijn uw oren langdurig blootgesteld aan een zeer vochtige omgeving. Een gehoorgangontsteking wordt daarom ook wel ‘zwemmersoor’ genoemd.

Wanneer er te veel haargroei plaatsvindt in de gehoorgang kan oorsmeer moeilijker het oor verlaten. Ook dit kan de kans op een gehoorgangontsteking vergroten. Ook sommige cosmetica zullen bij u een huidirritatie opwekken in het oor. Als de huid in gehoorgang geïrriteerd raakt, ontstaat daar sneller een ontsteking. 

Hoe voorkom ik een gehoorontsteking?

  • Gebruik GEEN willekeurige spullen zoals haarspelden pennen, paperclips, tandenstokers of lucifers om uw oren schoon te maken. Dat is gevaarlijk (en onhygiënisch).
  • Gebruik oordopjes tijdens het zwemmen, zodat de oren niet te vochtig worden. 
  • Gebruik geen cosmetica die uw huid (licht) irriteert.
  • Zorg dat uw gehoorapparaat goed past. Raadpleeg bij twijfel uw audicien.