Het hoortoestel en het eigen risico

Wanneer u in aanmerking komt voor een hoortoestel, krijgt u dat vergoed via de basisverzekering. U betaalt dan een deel zelf, namelijk het eigen risico. In Nederland hebben we ook een verplichte eigen bijdrage als u een hoortoestel via uw zorgverzekeraar vergoed krijgt.

Een aantal feiten op een rij

  • U betaalt eerst het eigen risico, voordat u een vergoeding uit uw basisverzekering krijgt.
  • Het eigen risico geldt voor één kalenderjaar.
  • Wanneer u iets vergoed krijgt vanuit een aanvullende verzekering, betaalt u geen eigen risico.
  • U kunt het eigen risico bij de meeste zorgverzekeraars in termijnen betalen.

Specsavers heeft regelmatig aanbiedingen met de eigen bijdrage. Bekijk de actuele aanbiedingen

Vergoeding basisverzekering

Wanneer u aan de voorwaarden* voldoet, zal vanuit de basisverzekering 75% van de kosten worden voldaan. Heeft u dit kalenderjaar nog een eigen risico? Dan wordt dit bedrag door uw zorgverzekeraar op de vergoeding in mindering gebracht. Uw wettelijk verplichte eigen risico is €385.

Eigen bijdrage

De kosten die u zelf betaalt, is de vastgestelde eigen bijdrage van 25%(voor hoortoestellen). Heeft u een aanvullende zorgverzekering? Wellicht vergoed deze de eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk.

Wat is het verplicht eigen risico?

Het verplichte eigen risico is het bedrag dat u altijd zelf betaalt, voordat u aanspraak kunt doen op uw eigen risico. Het is voor iedereen in Nederland gelijk en verplicht vanaf 18 jaar. In 2017 is het bedrag voor het eigen risico €385,-.

Betalen in termijnen

Wanneer u verwacht het hele eigen risico in één kalenderjaar op te maken, kunt u het in 10 termijnen van €38,50 per maand betalen. Maakt u het eigen risico niet op, dan krijgt u terug wat u teveel heeft betaald. Eerlijk en overzichtelijk. U kunt zich elk jaar vóór 1 januari aanmelden voor gespreid betalen.

Voor meer informatie over gespreid betalen kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Wat is het vrijwillig eigen risico?

U kunt uw eigen risico ophogen, dit noemen we het vrijwillig eigen risico. Uw maandelijkse premie wordt in dit geval lager. U kunt het eigen risico met maximaal €500 ophogen met een totaal van €885. Wanneer u een vrijwillig eigen risico heeft, kunt u niet in termijnen betalen.