Diabetes Fonds

header_diabetesfonds

Oogproblemen en diabetes gaan vaak samen. Veel mensen weten dat je van diabetes blind kan worden. Maar nog redelijk onbekend is dat ogen als eerste in het lichaam reageren op diabetes. Denk hierbij aan symptomen zoals wisselende gezichtsscherpte, wazig of troebel zien, oogontstekingen en pijn aan ogen. Ook staar treedt eerder op bij diabetes en glaucoom komt tweemaal zo vaak voor bij mensen met deze chronische ziekte.

Diabetes Fonds & Specsavers

Diabetes Fonds en Specsavers werken sinds 2016 samen om Nederlanders meer bewust te maken van oogproblemen als gevolg van diabetes en maken meer onderzoek mogelijk. Daarnaast wordt door de samenwerking het kennisniveau van medewerkers en opticiens vergroot. Zo kunnen klanten tijdens het onderzoek beter worden geïnformeerd.

Persoonlijke verhalen


Jannie Conté (69 jaar) kreeg 25 jaar geleden de diagnose diabetes type 2. Een ziekte waar ze altijd rekening mee moet houden. Ze let op haar voeding, probeert veel te bewegen en gaat ieder jaar op controle bij de oogarts. Lees hier haar verhaal. Bij Nienke (10 jaar), de dochter van Karen Hoedjes, werd twee jaar geleden diabetes type 1 ontdekt. Ze moet doorlopend in de gaten houden of haar bloedsuiker goed is. En dat is niet altijd makkelijk. Het verhaal van Nienke en Karen lees je hier.

Tineke Snelting (68 jaar) begon opeens alles grauwer te zien. Haar opticien van Specsavers zag symptomen van staar en gaf het advies haar ogen uitgebreid te laten onderzoeken aangezien ze ook diabetes type 2 heeft. Haar verhaal lees je hier.

Test regelmatig je ogen

Bij diabetes kan het lichaam de bloedglucose niet meer zelf regelen. Hoge bloedglucosewaarden kunnen schade aanrichten aan de bloedvaten. In de ogen zitten hele kleine en fijne bloedvaatjes. Deze worden vaak als eerste aangetast. Hierdoor kan het netvlies beschadigen. Daarom is het bij sommige oogproblemen belangrijk om na te denken of deze misschien samenhangen met diabetes. Vooral als u ook last heeft van kortademigheid, langdurige vermoeidheid, vaak dorst en/of vaak naar het toilet moeten, infecties die vaak terugkomen of slecht genezende wondjes. Heeft u het vermoeden dat u diabetes heeft? Neem dan contact op met uw huisarts. Bij diabetes is het uitermate belangrijk om periodiek een netvliescontrole te doen, dit kunt u bespreken met uw huisarts. Daarnaast is het van belang om regelmatig uw ogen te laten onderzoeken bij een gediplomeerde opticien.

Maak een afspraak    Diabetes Fonds

Voorkom diabetes

4 tips voor het voorkomen van diabetes type 2

Gezond gewicht
Geregeld bewegen
Gezond eten
Stoppen met roken