Het dragen van mondkapjes komt steeds vaker voor. In het openbaar vervoer, in het vliegtuig, in openbare ruimtes: het wordt steeds meer een onderdeel van het dagelijks leven.

Als u een bril draagt, heeft u waarschijnlijk al ervaren dat uw bril kan beslaan bij het dragen van een mondmasker. We begrijpen hoe frustrerend het kan zijn om steeds uw brillenglazen af te moeten vegen. Of om uw bril telkens weer goed te zetten omdat hij door het vocht van uw neus glijdt. Daarom hebben onze experts een aantal tips op een rij gezet om ervoor te zorgen dat uw brillenglazen minder snel beslaan.

Waarom beslaat een bril wanneer u een mondkapje draagt?

Door een beperktere luchtcirculatie tijdens het dragen van een mondkapje beslaat uw bril vaker. Dit komt omdat uw adem voornamelijk van de bovenkant van uw mondkapje vandaan komt. Als u uitademt komt uw warme adem in contact met koudere glazen, waardoor uw bril beslaat. Dit veroorzaakt ook extra vocht rondom uw bril. Hierdoor hebben de neuspads minder grip, waardoor de bril makkelijker van uw gezicht glijdt.

Tips om te voorkomen dat uw bril beslaat

Onze experts hebben hun tips voor u op een rij gezet. U kunt het beste deze tips eerst thuis proberen zodat u zeker weet dat uw mondkapje goed zit als u deze in openbare ruimtes moet dragen.

1. Zorg ervoor dat uw mondkapje goed aansluit

Een goed aansluitend mondkapje is het allerbelangrijkst. Hierdoor ontsnapt minder adem waardoor vervolgens uw bril makkelijker beslaat. Voor de beste pasvorm moet uw mondkapje goed aansluiten bij uw neus en wangen. Als het mondkapje niet strak genoeg zit, probeer dan de koordjes strakker te maken voor een betere pasvorm of kies voor een kleinere maat.

2. Bevestig het mondkapje goed rond uw neus

Probeer het mondkapje hoger op uw neus te zetten (als dit comfortabel voelt) en zet uw bril erop om het mondkapje af te sluiten. Als dat niet werkt, plak dan met een klein stukje huidvriendelijke tape het masker aan uw neusbrug vast. Hierdoor kan uw adem niet aan de bovenkant van het masker ontsnappen.

3. Is uw mondkapje te groot? Maak het strakker met de koordjes aan de zijkanten.

Als er genoeg ruimte is, kunt u proberen de koordjes in een 'X' vorm om uw oren te bevestigen. Als u het mondkapje zelf kunt strikken, zorg dan dat deze goed op uw gezicht aansluit. Maar maak deze niet zo strak dat u rode striemen achter uw oren krijgt.

4. Voorkom dat uw bril van uw neus glijdt

Een bril die continu van uw neus glijdt is vervelend. U kunt de koordjes van het mondkapje aan de pootjes van uw bril vastmaken, in plaats van aan uw oren. Wees alleen dan voorzichtig bij het afzetten van uw bril. Het kan ook voorkomen dat uw bril van uw neus glijdt omdat uw montuur niet meer zo goed past als voorheen. De bril moet dan even worden aangepast door de opticien. Bel uw winkel op, het kan zijn dat u daarvoor een afspraak moet maken.

5. Adem naar beneden in het mondkapje

Bij het uitademen kunt u proberen om de lucht naar beneden te duwen. Waarschijnlijk is het wel even wennen. Zodra u het onder de knie heeft is het een vrij eenvoudige oplossing.

6. Maak uw glazen schoon

Het zou kunnen dat uw glazen sneller beslaan omdat het even geleden is dat uw bril goed gepoetst is. We raden aan om een doek en schoonmaak spray te gebruiken. Probeer eens onze UltraClearSuperClean glazen die makkelijker schoon zijn te maken en langer schoon blijven.

7. Pas uw bril aan

Het lijkt misschien een beetje onnatuurlijk, maar door uw bril iets lager op uw neus te zetten ontstaat er meer ruimte tussen uw glazen en ogen. Hierdoor kan er meer lucht circuleren en beslaan uw glazen minder snel.

8. Stap over naar contactlenzen

Als geen enkele van de bovenstaande tips heeft geholpen, dan kan het interessant zijn om voorlopig contactlenzen te gaan dragen. Dit voorkomt elke zorg dat uw zicht zou kunnen worden gehinderd door beslagen glazen. Dat is natuurlijk extra belangrijk als u tijdens uw werk uw glazen niet makkelijk kunt schoon maken. We adviseren graag over het veilig gebruiken van contactlenzen.

Voor meer informatie en advies maak een afspraak bij ons in de winkel

Lees meer over wat we doen om er samen voor te zorgen dat iedereen zich veilig en prettig voelt in onze winkels