Of het nu smartphones, tablets, tv of computers zijn, de voortschrijdende technologie en constante veranderingen in levensstijl zorgen ervoor dat digitale beeldschermen meer dan ooit een rol spelen in ons dagelijks leven. Je leest dit artikel waarschijnlijk op een of ander digitaal apparaat.

Kan het intensief kijken naar beeldschermen mijn ogen beschadigen?

Er wordt onderzoek gedaan naar de effecten van blauw licht van beeldschermen op onze ogen, maar feit is dat er geen solide bewijs is dat het blauwe licht van beeldschermen daadwerkelijk een nadelig effect op onze ogen heeft.

Dat wil niet zeggen dat staren naar een scherm je ogen helemaal niet zal beïnvloeden, vooral als je dagelijks veel tijd achter een beeldscherm doorbrengt. Sommige mensen kunnen gevoelige of vermoeide ogen krijgen bij veelvuldig staren naar een scherm, maar ook last rond hun nek en schouders krijgen. Gelukkig zijn er oplossingen om dit ongemak te verminderen.  

Hoe bescherm ik mijn ogen tegen de impact van beeldschermen?

Of het nu gaat om vermoeide ogen, geïrriteerde ogen, hoofdpijn of een stijve nek, de symptomen die gepaard gaan met digitale schermen worden vaker wel dan niet geassocieerd met hoe we ze gebruiken, in plaats van dat de beeldschermen zelf het probleem zijn. Het is dus belangrijk om te onthouden:

  • Neem pauzes: hoe druk je het ook hebt of hoe vol je mailbox ook zit, je moet pauzes nemen en regelmatig wegkijken van je beeldscherm.
  • Kijk om de 20 minuten naar iets op 6 meter afstand gedurende 20 seconden.
  • Knipper veel, omdat we de neiging hebben om veel minder te knipperen bij het gebruik van beeldschermen.
  • Blijf water drinken: als je ogen droog aanvoelen, kan je ook oogdruppels gebruiken, maar de eerste stap is om het hele lichaam gehydrateerd te houden. Drink dus veel water, vooral als je je in een droge kantooromgeving bevindt.

Als je tijdens het gebruik van beeldschermen nog steeds last hebt van je ogen, ga dan ga dan naar de opticien voor een goede oogmeting of naar de optometrist voor een ooggezondheidsonderzoek.

Wat is blauw licht?

Een lichtbron bestaat uit verschillende kleuren, soms zie je een lamp wat gelig, dan is het licht uit het gele spectrum meer aanwezig. Als het licht blauwer lijkt, dan is er meer blauw licht aanwezig in de lichtbron. 

Beeldschermen bevatten over het algemeen veel van dit blauwe licht. En de gedachte is dat dit blauwe licht schadelijk zou kunnen zijn voor de ogen. Hier is echter geen onomstotelijk bewijs voor gevonden.

Zouden blauwlichtlenzen mij kunnen helpen?

Het Britse College of Optometry stelt dat het gunstige effect van blauwfilter glazen, zoals het verbeteren van visuele prestaties, verminderen van vermoeidheidsklachten, het verbeteren van de slaapkwaliteit of het voorkomen van schade aan de macula, niet wetenschappelijk bewezen is. En dat is een standpunt dat Specsavers ook inneemt.

Omdat er dus veel meer onderzoek nodig is naar de effectiviteit van blauwlicht glazen, zullen we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden, maar in dit stadium bieden we geen blauwlicht glazen aan. 

Er zijn echter enkele glasopties die kunnen helpen het ongemak, dat voortkomt uit veelvuldig beeldschermgebruik, kunnen verminderen:  

Anti-reflectie-/anti-reflectie glazen

UltraClear SuperClean- glazen hebben ontspiegeling die helpt om storende schittering en reflecties van beeldschermen te verminderen. Je kan deze behandeling toevoegen aan al onze glazen, van enkelvoudig tot varifocale glazen.

Varifocale glazen

Varifocale glazen wisselen naadloos tussen dichtbij, ver weg en alles daartussenin. Dit maakt ze perfect als je verschillende voorschriften hebt voor autorijden, het gebruik van een digitaal apparaat of het lezen.

Superdigitale glazen 

Als je een varifocale brildrager bent, zijn onze nieuwe SuperDigital-glazen een geweldige optie als je regelmatig digitale beeldschermen gebruikt. In tegenstelling tot traditionele varifocale glazen, hebben deze varifocale glazen een smartphone-zone, een zone speciaal voor het kijken naar je telefoon. 

Vanaf 40 jaar en ouder?

Vanaf je 40ste levensjaar, kan het zijn dat je last krijgt van digitale vermoeidheid van de ogen als gevolg van presbyopie. Presbyopie is een veelvoorkomend symptoom van het ouder worden van de ogen, en het kan betekenen dat je vaker last krijgt van vermoeide ogen, vooral wanneer je digitale beeldschermen op een normale leesafstand gebruikt of van dichtbij naar jouw telefoon kijkt. 

Als dit klinkt als iets dat je ervaart, is het de moeite waard om een afspraak te maken met een optometrist om jouw ooggezondheid nader te onderzoeken.  

Bronnen

1. College of Optometrists (2018), Blue blocking spectacle lenses. [Nederlands: College van Optometristen (2018), Blauw licht-blokkerende brillenglazen.] Beschikbaar op: https://www.college-optometrists.org/the-college/policy/position-statements/blue-blocking-spectacle-lenses.html [geraadpleegd op 6/9/21]