Waarom hebben mensen die varifocale glazen dragen, soms moeite om de tekst op hun telefoon te lezen?

Als je een bril draagt met varifocale glazen, heb je aan één bril genoeg. Heel handig dus. Totdat je op je smartphone kijkt en merkt dat dat ineens een uitdaging is geworden.

Wist je dat je op het scherm van je telefoon makkelijk twee kilometer per dag scrolt? Echt. Sommigen doen dat moeiteloos, anderen kunnen het moeilijker bijhouden – het is nogal een afstand. Maar of je vingers een marathon scrollen of niet, voor je ogen is de uitdaging een stuk groter. De afstand van je ogen tot je scherm is niet hetzelfde als die van een boek. Ook een computerscherm gebruik je op een andere afstand. Het zit er een beetje tussenin. En dat is toch iets om bij stil te staan.

Hoe je een smartphone gebruikt, is een verhaal apart

Je ogen hebben het zwaar te stellen met je telefoon. Je houdt ze bijvoorbeeld vrij dicht bij je gezicht. En er komt licht van achteren, in plaats van een lamp die schijnt op wat je leest. Bovendien is de lettergrootte meestal klein – je ogen moeten dan meer inspanning leveren om zich scherp te stellen op het lezen.

Mensen die bijziend zijn, zetten vaak hun bril even af om op hun scherm te kijken.

Maar dan zet je 50 tot 60 keer per dag je bril op en af; hoe vervelend is dat? Mensen die verziend zijn, stellen hun telefoon vaak zo in dat de letters groter zijn. Hun probleem is juist dat ze de telefoon verder van hun gezicht willen houden. Je kent het wel: het gevoel dat je armen niet lang genoeg zijn. En dan moet je ook nog eens meer scrollen, want er past minder tekst op je scherm.

Focus op dichtbij én veraf

Ongemerkt verleg je de hele tijd je focus: van je telefoon naar je boek of naar de tv. Door zo vaak te schakelen, moeten je ogen behoorlijk hun best doen. Dat kan leiden tot overbelasting van je ogen, met symptomen als hoofdpijn, vermoeide, pijnlijke of droge ogen en zelfs onscherp zicht. Toch kunnen we ook niet zonder die schermen, ze zijn te belangrijk in ons dagelijks leven geworden. Hoe kunnen we die digitale belasting op onze ogen dan voorkomen?

Bekijk hier de SuperDigital varifocale glazen van Specsavers

Dit vraagt om meer dan gewone varifocale glazen

Goed nieuws: er is een oplossing voor dit probleem. De ontwikkeling van varifocale glazen staat namelijk niet stil en er is nu rekening gehouden met het intensieve gebruik van smartphones. Je weet misschien al dat varifocale glazen meerdere zones hebben met voor iedere afstand een aparte correctie: dichtbij, ertussenin en veraf. De nieuwe glazen hebben een zone voor smartphones en houden daarmee rekening met dat we onze telefoons wat hoger en dichterbij houden. Misschien wel net zo slim als je smartphone.